Hypnotherapie

Hypnose of trance is een bewustzijnstoestand waarbij je enerzijds zeer ontspannen bent en tegelijkertijd volledig geconcentreerd. Alledaagse trance ervaren we bijvoorbeeld wanneer we autorijden en zo in gedachten zijn dat we als het ware een stukje van de reis gemist hebben. Bij hypnotherapie wordt deze trance ingezet door een therapeut om te komen tot verandering van gevoel, gedrag of gedachten die je in de weg zitten. In je bewustzijn zit onder andere het hier-en-nu, je logica en je denkkracht. In je onderbewustzijn zitten je emoties, gevoelens en gewoontes.

In hypnose gaat het hier en nu (bewustzijn) naar de achtergrond waardoor je dieper contact maakt met je onbewuste om klachten of problemen beter te begrijpen, verbanden te zien en inzicht te krijgen. Hierdoor is het mogelijk om een verandering in te zetten of een oplossing te vinden.

 

Bewezen effectief

Tegenwoordig is hypnotherapie een onafhankelijke, psychotherapeutische methode waarmee vele soorten lichamelijke, geestelijke en emotionele problemen en klachten kunnen worden behandeld. Hypnose wordt dan ook meer en meer omarmd, zo ook in de medische wereld (ziekenhuis, psychologen, psychiaters).  Bij vele aandoeningen is hypnotherapie evidence based, oftewel wetenschappelijk bewezen effectief, zoals o.a. bij maag/darmklachten en PDS, de overgang, angsten en fobieën, en klachten zoals chronische vermoeidheid en pijn.

 

Bij welke klachten kan hypnotherapie een uitkomst bieden?

Hypnose kan bijvoorbeeld worden toegepast bij:

  • burn-out
  • stress
  • moeite met ontspannen
  • slaapproblemen
  • chronische vermoeidheid
  • chronische pijn
  • hoofdpijn en migraine
  • fibromyalgie
  • angsten en piekeren
  • stoppen met roken

 

Met hypnotherapie pak je de klachten op een emotioneel niveau aan, waardoor er wezenlijk iets in de beleving verandert. Het is snel, effectief en comfortabel. Hypnose is voor zowel kinderen als volwassenen geschikt.

 

Tarieven hypnotherapie

Hypnotherapie kan in veel gevallen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering fysiotherapie mits het zinvol is binnen je fysiotherapeutische behandelplan.

 

Misvattingen over hypnose

Veel mensen denken dat hypnose een soort van ‘slaap’ is. Dit is ook niet vreemd, het woord hypnose komt namelijk van het Griekse woord ‘hypnos’ en dat betekent ‘slaap’. Daarnaast lijkt het ook alsof iemand die in hypnose is, in slaap is. Ondanks dat het voor vele mensen een fijne ontspannen toestand is, ben je absoluut niet in slaap of ‘in hoger sferen’ integendeel, je bent juist heel alert en je bewustzijn is gefocust op je binnenwereld. Geregistreerde patronen van hersengolven tonen aan dat iemand onder hypnose zich in een toestand tussen waken en slapen bevindt. Anderen kennen hypnose van televisie, of zij hebben een hypnose show bezocht. Hier kan de illusie ontstaan dat een gehypnotiseerd persoon volledig machteloos is en geen controle meer heeft over eigen doen of laten. Ook dit misverstand kan uit de wereld geholpen worden: niemand heeft macht of controle over je. Een angst die vaak naar voren komt: ‘wat als ik niet uit hypnose kom?’ Dat is onmogelijk, er kunnen twee dingen gebeuren wanneer een hypnotiseur of hypnotherapeut je niet uit hypnose helpt, of je komt zelf uit hypnose, of je valt in slaap. En wanneer je in slaap valt word je vanzelf weer wakker.

 

Interesse in hypnotherapie?

Herken je je in bovenstaande situaties? En denk je dat hypnose iets voor jou is? Maak dan een afspraak met Sanien! Bel dan met 0575 – 551507 of maak online een afspraak!

 

Afspraak maken

Hypnotherapie wordt in onze praktijk begeleid door: